måndag 16 april 2012

Skrubbsår? Förstoppning? - ett ordentligt medicinskåp fixar allt

Jonte och jag tittade i några kokböcker från 50- och 60-talet och enligt recepten så lagades det gärna stabbig mat som inälvsmat och husmanskost i hushållen.

Att maten hade en annan betydelse förr, är inte svårt att lista ut när man ser hur  många delar en porslinsservis kunde ha -  alltifrån tallrikar, mellanassietter, små assietter, såssnipa, karotter, olika uppläggningsfat till sockerskål.


Kanske hade det där med maten lite väl stor betydelse? Apotekare Kurt Ernerfeldt rekommenderar nämligen i Husmoderns köksalmanack från 1959, att varje hem bör ha ett ordentligt medicinskåp innehållande bland annat laxermedel, medel mot tarminfektion i tablettform samt en, hör och häpna, lavemangkanna. Hur den sistnämnda användes får vi gissa oss till. Men namnet skvallrar iallafall om att upplevelsen säkerligen var ytterst obehaglig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar