torsdag 3 maj 2012

Vardagen blir fest

"Ett riktigt matbord, en skön stol, en rejäl vaxduk, en torr kvist med glada bär - ett vänligt, trivsamt inbjudande bord -  och vardagen blir fest!"

Citatet är från "Så jag dukar" 1962, av Margareta Hald.


I boken har ett antal personer i olika åldrar fått duka fram en måltid i sin egen miljö. Dukningarna utgår från de vanligaste måltiderna: morgonbrickan, vardagsmiddagen, sillfrukosten, kvällsbrickan och söndagsmiddagen. Givetvis dukas det också fram till fest som ungdomsmiddag, fina middagsinbjudningen och barnkalaset. 
Dukning 
av ungt studentpar 

"För en ordentlig middag vill man bjuda på, när man ber någon att komma så där extra. Annars kan man ta det betydligt enklare och till vardags är det rent av spartanskt."...// "En varm buljong kanske får inleda måltiden - den dricker man direkt ur de blå skålarna. Nästa rätt blir kanske kyckling med ris, curry och sallad. Maten ska både vara god och vacker. Till festen hör också en flaska gott, gärna billigt vin. Blir det en diskussion i den frågan, så ska det förstås hellre vara gott än billigt. Vardagens dricksglas går bra in i sammanhanget, vinet smakar lika gott i dem."

Dukning av en man som har till yrke att hela dagarna syssla med färg och färgproblem.

"Den gröna duken ger en vacker bakgrund till klar buljong och till huvudrättens kött, som bjuds till denna fest. Också grönsaker står vackert till duken. Efterrättens frukt bildar en effektfull dekoration på bordet, den ger också en festlig upptakt, när man sätter sig till bords. Ananasens och päronens bruna toner har mycket gemensamt och det är i det här fallet säkert inte slumpen som avgjort det. En marinblå servett går i samma ton som de höga trästakarna och fruktfatet. Vitt benporslin, ofärgade klara glas och rostfritt bestick - Focus- med svart nylonskaft, fullbordar det inbjudande festbordet."
Närbild på dukning nummer 2
Madame och Jonte
Madame: Den andra bilden har bokens vackraste dukning. Jag gillar den strama stilen och hela rummet och dess inredning. Kolla in de fina besticken och trappräcket - vilka mjuka former! 

Jonte: Vad är det med 50- och 60-talet och frukten ananas? Titta, den finns ju på båda bilderna. Och det var ambitiöst att duka efter matens färg, men nu arbetade mannen med färg och färgproblem hela dagarna, så sånt kommer väl naturligt antar jag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar