söndag 17 juni 2012

På svenska bord under tre decennier

Livsmedelskosmetika blir ett nytt ord i svenska språket och debatten om tillsatser i mat tar fart på allvar i början på 1970-talet. I oktober 1973 öppnas den första McDonaldsrestaurangen på Kungsgatan i Stockholm. 

På 70-talet går också lättvinet om starkspriten i försäljning vilket kan bero på att systembolaget drev vinpropaganda för att minska spritkonsumtionen. Svenskarna dukade med porslinet Ruska av Ulla Procopé, Arabia. Birka och Coq av Stig Lindberg, Gustavsberg. Samma årtionde satte vi också färgglad plast på våra dukade bord exempel serien Balett av sistnämnde formgivare. Tidernas mat hette en utställning som gick på Nordiska museet år 2000. I utställningsboken med titeln "På svenska bord 1970-2000" kan man läsa om det mesta som kretsade kring mat - matdebatter, statistik, historia från matskribenter, hur vi dukade och maten vi åt. Boken ger en rolig tillbakablick för de som var med och lite rolig historia för oss som ville vara med då det hände. 

Flygande Jacob.Visste du till exempel att namnet på denna populära (eller ökända) maträtt inte har med rättens huvudingrediens kyckling att göra, utan beror på att dess upphovsman hette Jacobsson. På vardagarna sysslade han med godsspedition per flyg - flygande Jakob. Receptet publicerades första gången i tidningen Allt om Mat nr 13 1976.  Rätten innehåller bland annat kyckling, banan, ketchup/chilisås och jordnötter.
Vi måste naturligtvis återuppleva denna maträtt vår vuxenomvärld trugade i oss när vi var små. 
Madame: Herr Jacobsson skulle ha hållit sig till sina flygande godsspeditioner och inte komponera bisarra maträtter. Ofattbart att vissa skolor så sent som år 2000 serverade denna rätt. Finns det någon som gör den fortfarande?
Jonte: Banan ( i mat !!!?), kyckling, grädde, chilisås och jordnötter. Kraschlandning i magen och sedan en flygtur till kungliga porslinet knästående. 

För er som vill återuppleva Flygande Jacob eller få en smak av det färgglada 70-talet. Här kommer receptet:

Flygande Jacob
4 färdiggrillade kycklingar
1 tsk italiensk salladskrydda
4-5 bananer
4 dl vispgrädde
2 dl chilisås av ketchuptyp
2 paket bacon
1 dl salta jordnötter

Gör så här:
 1. Sätt ugnen på 225 grader
 2. Bena ur kycklingarna och lägg köttet i en smord ugnssäker form. Smaka av kycklingen. Krydda ev med salt och peppar. Strö över salladskryddan.
 3. Skala bananerna. Dela dem först på tvären, sedan på längden så att det blir fyra bitar av varje. Lägg bananbitarna ovanpå kycklingbitarna.
 4. Vispa grädden och blanda med chilisåsen.
 5. Bred gräddblandningen över över kyckling/banan. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min. 
 6. Skär under tiden baconet i småbitar och knaperstek. 
 7. Strö bacon och jordnötter över den färdiggratinerade kycklingen. 
 8. Servera med kokt ris och blandad sallad. 
Alla fakta från boken "På svenska bord 1970-2000.Tidernas mat"

4 kommentarer:

 1. Gjorde en "Flygande Jakob" i veckan och den klassikern håller i sig väl!
  Och nu fick man svaret varför den heter som den gör :)

  SvaraRadera
 2. Hoppas det smakade! Själv har jag svårt för frukt i maträtter, därav mitt hårda omdöme. Jag är inte den som inte kan ändra mig. Jag får prova igen. Hoppas det går bättre då. Rätten kanske funkar utan bananerna? //Madame

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju kört om man inte gillar frukt i maten (russin, apelsin,ananas och banan, med linser är lite typiska ingredienser för 70-tals grytan/gratängen) och än värre, är allergisk mot nötter,,,Ja, det är verkligen inte en lättbjuden rätt men lättlagad ;)
   Hittade du utställningsboken på loppis?
   Ska söka på nätet,,,

   Radera
 3. Så rätt du har RETROknoppen. Japp, jag hittade den på en loppis.

  SvaraRadera