fredag 28 december 2012

Brandfara så här i ljus- och retrotider

En hälsning från en brandman:
Lämna aldrig ert ljus obevakat. Det låter nästan som när man är på Arlanda och måste ha bagaget under uppsyn.

Att se efter ljusen har nog många lärt sig sen barnsben och många har nog tänkt på det i juletider. Värre är att inte många gör samma sak med olika oljor, rengöringsmedel och andra medel som kan självantända.

Madames insmörjda teakbord
När Madame smörjde in sitt teakbord med teakolja för några år sedan och slängde trasan i papperskorgen fick hon höra: Brandrisken, tänk på brandrisken! Ta och lägg trasan i vatten annars kan den självantända och börja brinna.

Jag vet och har sett ett antal sådana olyckor. Elden sprids snabbt.  Jag vädjar att just du ska ta hand om dig och dina ägodelar.

Det är väl inget roligt om bordet designat av Agne Jacobsen brinner upp eller den fina 50-tals inredningen? Kolla gärna var ni lägger trasan efter att ni tagit hand om era fina möbler, precis sådär noggrant som ni håller uppsikt när ni tänt levande ljus. Det kan det väl vara värt?

//Brandmannen

Så här skriver brandskyddsföreningen på sin sida:

"Självantändning
Linolja i trassel kan självantända. Vissa oljor eller fetter som sugs upp av ett poröst material ger när de torkar en oxidation som alstrar värme. Även andra vegetabiliska oljor kan självantända, till exempel teakolja och vissa typer av bonvaxer. Självantändning kan  aldrig ske i burken eller på behandlade ställen, utan i de trasor som använts. Blöt dem med vatten och lägg dem i en sluten behållare. Bäst är en plåtburk med lock, men en tillsluten plastpåse med vatten är också tillräckligt för att förhindra farlig oxidation."

3 kommentarer:

 1. Jag brukar göra som branskyddsföreningen skrev, trasa och ev engångshandskar blöter jag ner och lägger i en påse. Lätt som en plätt! Jag önskar er ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Tack för påminnnelserna, ljus är lätt att glömma. God fortsättning på julen och så önskar jag ett GOTT NYTT ÅR 2013! Önskar dig många fina fynd under året som kommer, roligt att följa bloggen!

  SvaraRadera
 3. Tack på er. Jag hoppas ni haft en riktigt fin jul- och nyårshelg och att ni varit rädda om varandra och era ägodelar.

  //M

  SvaraRadera