måndag 14 december 2015

Retrobloggarnas julkalender 2015 - lucka 14

Ris à la Malta toppad med egenplockade färska hallon och blåbär är ett måste på julbordet. Här serverad i skålar från Gullaskruf. Övrigt på bordet: Okänd duk, japanska katter från Holt Howard 1961, de tre ljusstakarna i glas av Nanny Still samt en Sarpanevagryta. I trasslet på bordet hänger gamla julgranskulor i glas. 


Hoppas ni hade en trevlig Lucia igår och att ni också tittade in hos Billjournalen bland hans fina dukar och bonader. Idag är det lucka nummer 14 och då har ni kommit till mig och mitt julbord. Vi äter och reflekterar samtidigt.

För mig handlar julen mycket om att umgås och då menar jag inte att tvingas att umgås bara för att det är jul utan för att tid finns till det och att jag faktiskt vill. Egen tid är också ett måste för att ta hand om själen när den behöver ro. Se till att må bra! Gör det som du mår bra av och kanske inte har hunnit med tidigare som du längtat efter och passa på att vila ut!

Nåväl, julen är också god mat och på mitt julbord ska det förutom skinka, sill och köttbullar finnas minst en grön rätt på bordet (Det brukar i mitt fall lätta upp den stabbiga maten lite och göra magen lite gladare och nej - rödbetssallad räknas inte som grönt), Ris à la Malta och en riktigt traditionsenlig rätt från Hälsingland - rörost och grynkaka.

Rörost är omständigt att göra och måste hela tiden passas men den är riktigt god om man lyckas med den. Nedan kommer receptet som jag fått från en nära och kära som i sin tur fått det från sin mamma. Om det går längre tillbaka i släkten än så vet jag inte men rätten har iallafall hängt med på julborden sedan 1950-talet. Men klok var min nära och kära som hann lära sig att göra rätten innan mamman hann ta med sig receptet in i graven.

Extra god blir ris a la Maltan om man serverar i fina dessertskålar från Gullaskruf

Lika klok var ju inte jag då, ingen kan laga till en lika god Ris à la Malta som min fantastiska I gjorde den. Alltid till jul efter maten åt vi den. Ingen jul utan I liksom.

För er som inte förstår så var min gamla I med mig genom livet från dag ett då jag ploppade ut i den här världen till att hon gick bort. I livet och framförallt julen saknas både hon och Ris à la Maltan. Jag tog inte receptet?! Hur tänkte jag där?! Förmodligen att hon alltid skulle finnas vid min sida genom hela livet på samma sätt som hon alltid gjort det. Att hon en dag skulle gå bort fanns ju inte på kartan, trots att jag visste att hon var gammal och trots att jag visste att det kunde ske så kom beskedet..oväntat. Nu är hon med mig ändå. Jag kan fortfarande höra hennes röst.
- Men flicka lilla du har väl ätit? (Jag var 33 år)
- Ja, jag är mätt
- Jaha, det forstod jag väl. Kom så ska du få soppa och sedan efterrätt. Sedan tar vi en martini och lyssnar på Janne Schaffer. (tanten var 92 och lite halvt döv så hon är förlåten och jag hade inte hjärta att säga nej trots att mina öron nästan blödde sönder varje gång jag blev tvungen att lyssna till herr Schaffer efter varje middag ihop. Efter att I gått bort fick jag reda på att hon trodde att det var modernt så hon hade satt på hans musik för min skull).

Fin kokbok från 1960

Jag har provat och provat att få till det där receptet för att få till det lika bra som I:s och jag har smakat otaliga varianter som har varit jättegoda men det är bara inte hennes smaker.

I den gamla och min finaste kokbok från 1960 av bland annat matpionjären Tore Wretman finns ett recept som påminner lite om hennes. Jag tror hon faktiskt är lite stolt där hon är i sin värld och ser på när jag gör Ris à la Malta i min finaste gryta av Timo Sarpaneva och serverar dem i mina finaste dessertskålar.

Nåja, nog om mat och ni är nog lika stoppmätt som jag. Nu lämnar jag över till Form55 som har nästa lucka.

Må så gott och ta hand om varandra och ta inte varandra för givet!

Gamla tomtar från I och nära och kära får alltid hänga med om jularna

Traditionsenligt på julbordet

Recept på god ris a la Malta 
Grynkaka

3 dl grötris
1 tsk salt
25g smör
2 dl strösocker
3 kanelstänger
3 paket saffran
1,5 – 2 dl grädde
1 – 1,5 dl sirap
Mjölk

Häll i vatten i kastrullen så att det täcker grynen, samt salt och smör. Efter inkokning, späd med mjölk. Lägg i kanelstänger och saffran. När grynen börjar bli klara så häll i socker. Det ska bli en ganska lös smet.

Gör en avredning på mjöl och mjölk.

Häll i avredningen och låt det koka upp. Efter att det svalnat av lite, häll i smeten i en smord ungsfast form. Låt det sedan så så att det bildas en hinna. Använd en gaffel och hacka ner grädden.
Grädda sedan i 200 grader i ca 15-20 minuter så att den får färg. Håll uppsikt.


Rörost

3,7 liter mjölk
3 dl grädde
3 msk löpe
2 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma

Värm mjölk och grädde till fingervarmt. Ställ på sidan. Rör ner löpe och låt stå ca 20 minuter. Skär i osten så att vasslan kommer ut. Låt stå tills vasslan skillts från osten. Ställ på spisen och låt det sjuda väldigt sakta så att osten fastnar ihop. Rör ej för mycket. Lägg i kardemumman låt det skjuda tills den fått färg. Rör i sirap. När den fastnat ihop så rör ner socker.

Gör en ganska fast avredning på mjöl och mjölk.

Blir det mycket vassle så häll av lite. Låt sjuda en stund och häll i avredningen.

Ställ av och låt det svalna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar